Hradecký mid 2013

26. 11. 2013

Letošní, v pořadí již třináctý ročník závodů psích spřežení Hradecký MID se koná současně i jako Mistrovství České republiky a pořadatelé M.C. Metuje - Červený Kostelec pro závody opět vybrali lokalitu poblíž Hradce Králové v lesích u Bělče nad Orlicí. Stejně jako v minulých letech i tentokrát jsem rád převzal záštitu nad tímto zajímavým kláním.

Věřím, že i letos bude velký zájem ze strany musherů. Vždyť více jak 160 týmů, které se závodů minulý rok zúčastnilo, nemá v Evropě v republikových závodech podle pořadatelů obdoby.

M.C. Metuje Červený Kostelec se zapsal v tomto sportu mezi nejaktivnější kluby v České republice. Počet členů se neustále zvyšuje a vítaná je i spolupráce se slovenskými kluby.

Psí spřežení, jízda se psím spřežením nebo mašérství je jedno z odvětví kynologického sportu, jež má svůj původ odvozený z běžné praxe psích spřežení, která jsou zcela běžně využívána k přepravě osob nebo i k dopravě materiálů v arktických nebo i v antarktických klimatických podmínkách. To je také jeden z důvodů, proč je mi tento sport sympatický. Člověk, který vede své psy (mašér), dokáže skloubit lásku ke psům a samozřejmě i ke sportu. Věnovat se mašérství znamená přizpůsobit mu celý svůj život, z čehož vyplývá množství radostí, ale i starostí a úsilí. Odměnou pak bývají nejen zajímavé sportovní zážitky, ale hlavně radost ze vzájemné spolupráce mašéra a psa, nádherné soužití zvířete s člověkem.

Přeji všem organizátorům, závodníkům i jejich psům, ať se jim Hradecký MID opět vydaří. Ať si všichni účastníci klání i diváci přijdou 30. listopadu a 1. prosince 2013 na své a odnesou si ty nejkrásnější vzpomínky.

Oldřich Vlasák
místopředseda Evropského parlamentu