Říčky - reportáž

20. 3. 2009

Skijöring v Říčkách v Orlických horách je již po sedm let tradičním závodem pořádaným M.C. Metuje na konci každé zimní sezony. Díky této tradici a hlavnímu sponzoru KSK BONO a Ski Centru Říčky mají tyto závody zapsané ve svém diáři všichni závodníci republikové špičky ve skijöringu. Disciplíny, kde pes táhne běžkaře. Také letos se sjela do Říček republiková elita tohoto sportu. Chyběla, letos snad poprvé, nejlepší žena a držitelka rekordu trati Soňa Klikarová. Zřejmě ji odradilo deštivé počasí, které v neděli v Orlických horách panovalo. A tak se na start ke srubu rozhodčích postavilo "jen" třináct týmů místo původně přihlášených dvaceti.

Startovalo se ve 12:00 ze skiareálu Říčky, kde závod způsobil nemalé pozdvižení, neboť start sledovali nejen příchozí diváci, ale také lyžaři sedící na lanovce. Po hromadném startu na spodní hraně sjezdovky závodníci odbočli směr hřeben Orlických hor pod Komáří vrch, odtud "bungrovkou" na Pěticestí, dále směr Orlické Záhoří až pod Homoli, kde se trať stáčela zpět na Pěticestí. Zde na závodníky čekalo občerstvení a nemalý dav přihlížejících diváků, které zaujala "zaparkovaná" spřežení pořadatelů z M.C. Metuje. Jako první se kolem prohnal pozdější vítěz tohoto ročníku Jan Zima následován druhým v pořadí Jirkou Suchým.

O závod projevil zájem také Český rozhlas Radiožurnál, který se s námi spojil v přímém vstupu právě z občerstvení pod Homolí. Postupně projelo všech třináct závodníků včetně domácího mushera Michala Merhauta a juniora M.C. Metuje Filipa Kosteleckého, který ve svých čtrnácti letech absolvoval celou trať v kategorii dospělých. Okolo půl třetí dorazili všichni závodníci do cíle. V patnáct hodin proběhlo vyhlášení výsledků.

V ten okamžik vysvitlo na chvíli sluníčko a symbolicky tak zakončilo fantastickou sezonu 2008/09, ve které klub uspořádal všechny závody včetně "Janoviček 2009", které se jistě zařadí k nejhezčím závodům posledních let.

A za to patří velký dík firmě KSK BONO, která je hlavním sponzorem všech závodů pořádaných klubem M.C. Metuje.

Napsal, zažil a viděl
Jaromír Hanuš