Janovičky 2007

19. 2. 2007

V sobotu 17. února 2007 se v náhradním termínu konal další ročník zimních závodů na Janovičkách. Počasí si s námi letos ošklivě zahrávalo. Na začátku týdne bylo sněhu dost. Pak přišlo oteplení, sníh pomalu mizel a závody byly ve čtvrtek zrušeny. Večer ale začalo znovu sněžit a v pátek ráno byl závod opět vyhlášen. V sobotu dopoledne vyrazilo na trať celkem 42 závodníků. Mezi nimi byli i dva závodníci až z dalekého Špaňelska.

Trať závodu letos vedla nejkratší cestou přímo na hraniční hřeben. Po něm pak závodnící najeli celkem 25 km. I když jen kousek pod Janovičkami se už zelenaly louky pokryté jarním kvítím, na trati bylo sněhu dost. Našla se sice i místa, kde nějaké ty kameny a větvičky vykoukly, ale kdo by koukal na nějaký ten šrám na skluznici. Vždyť to byly letos teprve druhé závody, které nebyly pro nedostatek sněhu zrušeny.

Zatímco ráno ještě všichni na trať vyjížděli po sněhu, kolem poledne změnil sníh na cílovém svahu barvu na zelenou. Běžkaři se do areálu vraceli s lyžemi v rukou, ale spřežení statečně dojížděla až do cíle. Pohled na spřežení malamutů Lenky Bahulíkové, které se cvalem řítilo po zelené louce k cíli zůstane určitě všem dlouho v paměti.

Celou sobotu krásně svítilo slunce. Závodníci si sice libovali, protože se z trati vraceli opálení, ale sněhu na trati to příliš neprospělo. Proto byl závod po sobotním kole ukončen. A protože nikdo nemusel šetřit síly na druhé kolo, mohl se večer o to více věnovat zábavě. Ta proběhla v tradičním metujáckém duchu - pro tancechtivé rockotékou a pro ty ostatní promítáním filmů ze závodů z let, kdy ještě v zimě býval sníh.

Na závěr nezbývá, než poděkovat všem zůčastněným. Závodníkům za to, že přijeli i když byl závod zrušen a na poslední chvíli znovu vyhlášen. Pořadatelům a všem, kteří pomáhali s přípravou trati pak za to, že opakovaně rušili a obnovovali dovolené a jezdili kvůli tomu z Janoviček domů a zase zpět (třeba až do Hradce Králové). Takže za rok znovu na Janovičkách, ale tentokrát už zase se sněhem.

Galerie

Videoklip z průběhu závodu je k dispozici v sekci Video. Fotky jsou umístěny v sekci Fotogalerie.

Výsledky

Celkové výsledky ke stažení ve formátu PDF:

Umístění členů M.C. Metuje

  • Michal Merhaut - 1. místo MB
  • Michal Hanuš - 4. místo MB
  • Zdeněk Petrus - 5. místo MB
  • Roman Bahník - 6. místo MB
  • Adolf Rabas - 8. místo MB
  • Pavel Šplouchal - 2. místo MB1
  • Zdeňka Dušková - 6. místo MSkj2
  • Milan Petruželka - 7. místo MSkj2
  • Bára Boudová - 12. místo MSkj2
  • Irena Marková - 15. místo MSkj2