Hradecký mid 2007 - reportáž

19. 12. 2007

Cirkus jede..., tak si také mohou připadat pořadatelé M.C. Metuje, kteří pořádají dva podzimní, takzvané suché a dva zimní závody psích spřežení v této republice.

Opravdu to může připomínat stěhování cirkusu. Vždyť jenom materiál a technické vybavení se již tak tak vejde na korbu nákladního automobilu a to nepočítám dvacet stálých pořadatelů se svými rodinami a psy. No prostě cirkus.

Tentokráte celý "ancábl" zavítal do Bělče nad Orlicí a to konkrétně do tábora J.A. Komenského, který hostil ve dnech 24. - 25. listopadu 2007 již sedmý ročník závodu psích spřežení "Hradecký Mid 07". Lucka Wegnerová v cíli Běleč nad Orlicí se nachází mezi Hradcem Králové a Třebechovicemi nad Orlicí. Zdejší hluboké a rovinaté lesy poskytují nepřeberné množství variant a délek tratí. Před třemi lety zde zápolila evropská špička při ME off snow, tedy na suchu. Tehdy se závodu zúčastnilo na dvě stě týmů z celé evropy včetně Norska, Finska a Švédska, tedy kolébek tohoto sportu. Od té doby se závody v Bělči mohou těšit také velkému zájmu diváků, kterých také letos přišlo několik set a zájmu sponzorů, kde mezi hlavní patří společnost KSK BONO Česká Skalice, která je hlavním sponzorem a partnerem toho cirkusu zvaného M.C. Metuje.

Jak tomu letos už tak bývá, počasí si opět zahrávalo s trpělivostí všech pořadatelů. Zatímco v lednu na závodech psích spřežení "Janovičky 07" poslední spřežení dojížděla po trávě, týden před listopadovým závodem v Bělči byla všude souvislá pěticentimetrová vrstva sněhu. No zkrátka málo na to, aby to šlo udusat sněžným skůtrem a mnoho pro cyklisty, koloběžkáře a mushery na tréninkových kárách, aby byly schopni přežít. Naštěstí vše dopadlo opět výborně a tři dny před závodem přišla obleva a vše roztálo a cirkus se mohl začít stavět. Dojem z toho, že přijel cirkus ještě umocnil příjezd kamionu s návěsem, který pořadatelům poskytuje zázemí při startu. Metujákům jej zapůjčuje stáj KL Intermoto. Tento kamion doprovází královehradeckou stáj při MS Superbiků tedy sportu "trošku" vzdáleném sportu psích spřežení, ale když jsou na obou stránách nadšenci, tak je k dohodě jen kousek. Za což patří stáji KL Intermoto velký dík.

Ale od motorek zpátky k pejskům a musherům. Těch se k sobotnímu startu postavilo na sedmdesát týmů z celé ČR. Stekeout Pro kategorie canicross (běžec a pes) a scooter 1 (jeden pes a koloběžka), byla vypsána sprintová trať 6,5 km a pro kategorie smeček, cyklistů s jedním psem a koloběžkařů se dvěmi psy trať midová, tj. 25 km. Za zmínku stojí účast 15 týmů v kategorii SC1, což jak je v posledních letech zvykem, je nejobsazovanější kategorie Hradeckého midu. Na dlouhé trati bylo asi v polovině připraveno občerstvení pro závodníky a pro jejich miláčky. Všichni musheři projeli tímto bodem spokojeni a v pořádku. Tedy až na zkušeného Martina Levíčka, který měl smůlu a ve snad jediném sjezdu celého závodu, který někteří musheři absolvují až ve čtyřicetikilometrové rychlosti, mu psi špatně zatočili a Martin trefil v plné rychlosti strom. O řidítka své káry si sice "přepočítal" žebra, ale jinak se jemu a jeho psům nic nestalo. Nutno podotknout, že havárie nebyla ani tak chybou Martina. Zatáčka je totiž obvykle oplocena plůtkem, který navádí psy do zatáčky a se kterým také musher počítal. Ale lidská hloupost, tentokráte místního offroadisty, který musel nutně projet na trať závodu se svým mercedesem a plůtek se mu pletl v jeho spanilé jízdě, způsobila jeho poničení. Naštěstí se tento "ohleduplný" člověk již z nikým nesetkal a tak proběl závod bez dalších problémů. Za zmínku stojí časový odstup pouhé jedné sekundy mezi po prvním kole první Helenou Levíčkovou a druhým Michalem Merhautem (čerstvým vícemistrem světa off snow), oběma to továrními jezdci BONA a "spalujícími" jejich prémiové krmivo No 1. Na trati Večerní tradiční rockotéka později některými závodníky nazvána "noční etapou", přenesla všechny zúčastněné do nedělního rána.

Nedělní ráno přineslo mrazivé počasí, což vyhovuje všem tažným psům. Proto také časy druhého kola byly o poznání lepší než v sobotu. Během dopoledne se spustilo prudké sněžení, které všechny naladilo na tu správnou náladu, protože nikdo nemiluje tak zimu jako tučnáci, lední medvědi a musheři se svými psy.

Vyhlášení proběhlo ve vyhřáté klubovně tábora J.A. Komenského, kde u plápolajícího krbu byli odměněni všichni vítězové. Zbývá jen dodat, že M. Merhaut nakonec Helenu Levíčkovou porazil a tím vyhrál svou kategorii. Dalšími vítězi byli: Suchý Jiří, Klikarová Soňa, Štěpánková Martina, Stejskal Ondřej, Ševelová Marie, Levíček Martin, Lněnička Pavel a Jan Čepek. Zvláštní cenu si odnesl Vladimír Kostelecký, který ve druhém kole na desátém kilometru píchl a zbytek závodu odběhl. Že jablko nepadá daleko od stromu dokázal také jeho syn Filip, který ve svých 13 letech absolvoval celých 50 km na koloběžce.

Kdo se při vyhlašování podíval z okna, viděl veliké sněhové vločky, které všem připoměly, že zima je tu a že se cirkus opět bude stěhovat. Tentokráte na MR v Janovičkách u Broumova. Jen doufám, že počasí už si s náma hrát nebude a napadne spousta sněhu. Ale o tom až příště.

Viděl, zažil, napsal "principál" M.C. Metuje Jarda Hanuš