Bono 2007 - reportáž

30. 10. 2007

Již po dvanácté se rozhodli pořadatelé z M.C. Metuje uspořádat v autokempu "Brodský" u Červeného Kostelce jedny z největších podzimních závodů psích spřežení BONO, tentokráte s dodatkovou číslicí 07. Jak již název napovídá, generálním sponzorem tohoto podniku je český výrobce kvalitního krmiva pro psy firma KSK BONO, která sponzoruje tento podnik (což je téměř neuvěřitelné) také celých dvanáct let. Mohlo by se zdát, že takto dlouho trvající podnik je již rutinní záležitostí, ale "metujáci" se snaží každý ročník obohatit nějakým doprovodným programem. Start juniorů Letos to byl dětský koutek u psa Bono, kde si ti nejmenší zasoutěžili o kvalitní ceny od sponzorů.

Největší obavy měli pořadatelé z účasti a počasí. Letos totiž padl termín mistrovství Evropy of snow na víkend jen týden vzdálený od BONA 07 a tak bylo zřejmé, že spousta tradičních závodníků bude šetřit své týmy na toto klání. Předpověď počasí také nebyla lichotivá, v pátek večer se strhlo prudké sněžení a to, v co pořadatelé doufali v zimě, jim vehnalo vrásky do již tak zmrzlých tváří. Představa, že cyklisté a smečky budou klouzat po pár centimetrech sněhové břečky, byla víc než děsivá.

Naštěstí první obavy se rozplynuly hned v pátek o půlnoci, kdy měli pořadatelé zaregistrováno 96 startujících. Z toho, což je v posledních letech neobvyklé, přes padesát smeček. Počasí se v sobotu umoudřilo, sníh se nekonal a sluníčko přilákalo na Broďák téměř tisícovku diváků, kteří vytvořili již tradiční skvělou závodní atmosféru. Tak již nic nebránilo moderátoru Jiřímu Plškovi, aby poslal na trať první juniory. Country kapela Tato kategorie byla otevřena pro děti mladší třinácti let, které nemohou podle závodního řádu ještě startovat v "dospěláckých" kategoriích. Junioři zdolali trať 4,12 km zkrácenou oproti dlouhé, která měřila 5,32 km.

Po juniorech již startovaly ostatní kategorie, rozdělené podle počtu a rasy psů nebo druhu vozítka, na kterém se závodník pohybuje. Za zmínku stojí, že v kategorii C2 (ostatní severská plemena mimo sibiřských husky do čtyř psů) startovalo 14 týmů. Toto bylo podle slov předsedy Samojed klubu ČR pana Oty Janka za posledních deset let snad poprvé. Ve startovním poli nechyběla spousta osobností českého mushingu, počínaje mistryní světa Soňou Klikarovou, vítězem francouzské "La Grande Odyssée 97" Radkem Havrdou, na náročné závody v Norsku se připravující Janou Henychovou a v neposlední řadě konče "továrními jezdci BONA" Michalem Merhautem a Helenou Levíčkovou. Čechohoráci Vandy Kmochové První kolo proběhlo bez vážnějších problémů a vítězové sobotního kola si pochutnali na pizze od jednoho ze sponzorů. A již se všichni těšili na večerní rockotéku nebo pro klidnější povahy připravené country posezení ve vodnické restauraci. Rockotéka se stala osudnou moderátorovi závodů. Ten, kdo ho v neděli neviděl, ale jen slyšel, si mohl myslet, že závod přijel komentovat idol osmdesátých let Dalibor Janda.

Nedělní ráno všechny probudilo pravé dušičkové počasí, ale to nemohlo náladu z dobře prožité soboty již nikomu pokazit. Diváků přišlo sice o něco méně než v sobotu, ale i tak byla atmosféra skvělá. Třešinkou na dortu byl závěrečný dětský závod. Běží se na 500 metrů s hromadným startem a nasazení tohoto "musherského potěru" si v ničem nezadá s nasazením dospělých. Sluníčko se objevilo až na vyhlašování výsledků a zakončilo tak perfektně prožitý víkend. Doufám, že sluníčko na tvářích i obloze se také objeví již za měsíc na závodech psích spřežení Hradecký mid, který pořádá skvělá parta z M.C. Metuje za podpory neméně skvělého sponzora, firmy KSK BONO.

Fotografie ze závodů najdete ve Fotogalerii.

Zažil, užil a napsal Jarda Hanuš, prezident M.C. Metuje